Betontechnológiai gépek a VERBIS-től

Több, mint 50 év folyamatos erősödés eredményeként az IMER Group ’brand’ mára már a betontechnológia szinte minden területén megtalálható, kifejezetten professzionális felhasználói piacot célzó, Magyarországon is jól ismert gépgyártó. A VERBIS Kft kínálatában is komoly szerepet tölt be a cég, öt tagvállalatából hármat képvisel. A legnagyobb volumenben az építési területen használt kisgépek, mint építési csörlők, hagyományos betonkeverők és kényszerkeverők, asztali vágógépek, vakológépek, betonszivattyúk értékesítése jellemző, de kiemelt szerepet tölt be az ITECO néven ismert ollós emelőgépek és az IHIMER minikotrók értékesítése is.



A folyamatos fejlesztéseknek (különálló fejlesztő/tesztelő csapat), a gyártásban élenjáró technológiák alkalmazásának (robottechnika) és az elmaradhatatlan minőségellenőrzésnek köszönhetően a ma elérhető legjobb minőséget produkálják, ami egy felgyorsult világban a fejlődés és fennmaradás alappillére. Betontechnológia 1A legerősebb ütemben a keverőgépek területén érezhető a növekedés, ide értendő a kisebb hagyományos gravitációs keverők (100-400 literes), a bolygólapátozású kényszerkeverők (60-750 literes), kiegészítve a cégünk képviseletében álló, Dieci S.r.l. által gyártott önjáró önrakodó betonmixerekkel (2,4-7 m3 keverőputtony).
A ’hagyományos’ keverő kategóriában sorakoztatott ’Syntesi’ szériából 4 méretkategória a legnépszerűbb, a 140, 190, 250 és 350 literes verziók. Első pillantásra a kellemes hangulatú színösszeállítás és igényes formatervezés tűnik fel, de jobban megvizsgálva látható, hogy hiányzik a jól ismert koszorúkerekes dobhajtás és a billentéshez ’elengedhetetlen’ fékes vagy csapos pedál, amiket a rendszeres üzemeltetők közül sokan nem is bánnak. Betontechnológia 2A dob hajtása elektromotoros, ami a dob fenekénél, védett helyen, burkolat alatt elhelyezett, zárt olajfürdős hajtóművet hajt meg, a keverődob pedig, ezen hajtómű kúpos kihajtótengelyén ül, ami pillanatok alatt bármikor leszerelhető (1 rögzítőcsavar), ha szállítás miatt szükséges. A hajtóművet gyárilag 3200-as viszkozitású olajjal töltik fel (akár az öreg akácméz), ami extrém időtálló és kiemelkedő kenési tulajdonsággal bír, ezért teljesen karbantartásmentes. A hajtóműnek köszönhetően a hosszú élettartam mellett, minimális a gép zajkibocsájtása, ami sokszor nagyon fontos lakott környezetben. Betontechnológia 4A dob billentése szintén hajtóműves. Betontechnológia 3Különlegessége, hogy az áttételezését önzáróra méretezték, így nincs szükség további fékpedálra vagy hasonló rögzítésre. Összegezve, amellett, hogy a dob szögét egy kislány erejével tudjuk állítani fokozatmentesen, ott áll meg, ahol mi szeretnénk.
A piacon ritkán látott megoldás, de egyre népszerűbb, a legkisebb méret esetén elérhető HDPE plasztik puttony. Az itt alkalmazott műanyag kopási és törési tulajdonsága, vagyis élettartama sokkal jobb a mélyhúzott acéllemez puttonyénál, keverés közben a műanyag puttony falán súrlódó beton hangja elenyészővé válik, és ha mosási hiányosságok miatt mégis beleköt a beton a gépbe, gumikalapáccsal pillanatok alatt kitisztítható anélkül, hogy maradandó alakváltozást szenvedne (tipikus látvány a lapáttal összevert betonkeverő).

A dobos keverők királya, a 8m3/h teljesítményre képes BIO (400 literes) és BRO (550 literes) típusok. Mindkét esetben tartozék a hidraulikus munkahengerrel mozgatott önrakodó kanál, amit kézi, gépi rakodással is tölthet, de opcióként rendelhető a géphez a nagyon praktikus köteles vontatócsörlővel mozgatott töltőlapát is. A BIO és BRO típusok között lényeges különbség van a szerkezeti felépítésben. A BRO keverőgép hasonló elvű, mint a korábban tárgyalt billenőputtonyos gépek, csupán nem kézi erővel fordítjuk át a keverőputtonyt keverési pozícióból ürítési oldalra, hanem hidraulikusan. A BIO betonkeverő puttonya nem billenthető, vízszintes forgástengelyű, és a legfontosabb, hogy megfordítható forgásirányú. Ennek köszönhetően, egyik forgásirányt kapcsolva megtölthetjük a puttonyt és készre keverhetjük a betont, anélkül, hogy az ellenkező oldalon nyitott puttonyból kicsöpögne az anyag (keverőlapát kialakítás miatt), majd forgásirányt váltva ellenkező oldalon kiüríthetjük a keveréket (mixerkocsiknál jellemző módszer). A BRO típus dízelmotoros változatban is rendlehető, így elektromos tápellátástól függetlenül üzemeltethető.
Bizonyos alapanyagok megkeveréséhez elengedhetetlen a kényszerkeverő alkalmazása. Ennek oka lehet, hogy nehezen keveredő anyagról van szó –pl. földnedves anyag (térkő, betonelem gyártás) könnyen összeáll a hagyományos keverőben- vagy technológiailag meghatározott keverési idő alatt lehetetlen hagyományos keverőben megkeverni. A kényszerkeverő alapvető lényege, hogy a függőleges tengely körül keringő lapátozás aktívan keveri az anyagot, drasztikusan lerövidítve ezzel a keverési időt (akár 40mp-re). Az IMER kínálatában négy különböző méretű gép található, MIX60, MIX120, MIX360 és MIX750, rendre 47, 90, 200 és 480 literes hasznos keverési kapacitással. Mindegyik típus esetén erős villanymotor-hajtómű párosítás biztosítja a megfelelő teljesítményt akár földnedves beton esetén is. Betontechnológia 5Betontechnológia 6A két legnagyobb típusnál egy passzív hajtású (a beton ellenállása hajtja meg) csapágyazott, három lapátos keverőegység is található, ami amellett, hogy a többi lapáttal együtt körbe-körbe halad a tartályban, még saját tengelye körül is elfordul, megnövelve ezzel a hatékonyságot. A MIX60 kivehető tartályos (alaptartozék két db 60 literes tartály), míg a többi alsó ürítésű, amit állítható magasságú lábakkal párosítottak, hogy kényelmesen bármilyen talicskával vagy esetleg szivattyúval aláférjünk. Betontechnológia 7A 360 és 750 literes típusok benzinmotorral is rendelhetőek igény esetén.
Olyan építési területen, ahol nagy mennyiségű betonra van szükség, de betonkeverő telepektől, műúttól távol vagyunk, célszerű a Dieci által gyártott önjáró betonkeverő alkalmazása. A betonkeverő család 4 gépből áll, 2400, 3500, 4700 és 7000l-es keverőtérfogatig. Felépítésüket tekintve hajtóművük teljesen hidrosztatikus, kapcsolhatóan 2/4-kerék kormányzásúak, kiváló terepjáró képességük miatt bármilyen terepen elboldogulnak. A gép üzemeltetéséhez egyetlen kezelő elegendő, a helyszínre szállított alapanyagokból az önrakodó kanál segítségével a gép saját magát megtölti. Betontechnológia 8A könnyebb puttonytöltés érdekében a vezetőfülkében megfordítható a vezetőülés dieci(a kormánnyal és a meneteléshez szükséges vezérlőkarokkal együtt), egy homlokrakodóhoz hasonlóan hátramenetben megtölthető a kanál, majd felemelve azt beönthető a keverőputtonyba. A gép felszerelhető opcionálisan hidraulikus mérlegelő rendszerrel és elektronikus mérleggel is az önrakodó kanálnál, így egyrészt a betonkeverék összetétele nagyon pontosan beállítható és biztosítható az állandó kiváló betonminőség, de regisztrálni, illetve egy további egység telepítésével nyomtatni is lehet a keverék összetevőinek mennyiségét, illetve a megkevert beton mennyiségét is természetesen. A vízadagolás a keverőputtonyba –alapfelszereltségként- a gép saját tartályából a beépített szivattyú segítségével lehetséges ellenőrizhető körülmények között (beépített mérőórával). A gép beépített szivattyúja nem csak a keverőtartályba történő vízadagolásra használható, hanem vezetékes vízhálózattól távol eső helyen, lajtos kocsiból vagy akár élő vízből is utántöltheti a beépített víztartályát. A gép nagyon előnyös tulajdonsága még, hogy 270°-ban elfordítható a komplett keverőputtony, így mindkét oldalra és hátrafelé is tudjuk üríteni a betont. További kényelmi felszereltség is elérhető, mint a fűtött fülke, klíma, beépített nagynyomású mosó, stb.


A Verbis Kft. munkatársai várják ügyfeleiket a cég bemutatótermében egy személyes konzultációra, hogy a beruházási döntés meghozatala előtt minden műszaki, technológiai információ a rendelkezésére álljon.

Szerző: Futó Lajos termékmenedzser
VERBIS Kft.
1151 Budapest, Mélyfúró u 2/E.
Tel: +36 1 3063770, Fax: +36 1 3066133
E-mail: verbis@verbis.hu
www.verbis.hu

Vissza az oldal tetejére