Talajtömörítés békával

A talajtömörítés az a folyamat, amikor a talaj egységnyi térfogatsűrűségét mechanikus eljárásokkal növeljük. A részecskék átrendezése, egymáshoz közelebb mozdítása, miközben kiszorítjuk a részecskék közé ékelődött levegőt.

A talaj térfogatsűrűségének növelésével annak teherbíró képessége nagyságrendekkel erősödik, ugyanakkor csökken az ülepedés veszélye. A tömörítőgépek a tömörítő erő kifejtésének módja szerint alapvetően három osztályba sorolhatók. Ezek a döngölés, a vibrálás, illetve a statikus tömörítés. Az első kettő közötti fő eltérés a tömörítő eszköz által bejárt úthosszok (amplitúdó), és az egységnyi idő alatt a talajra átvitt ütések számának (rezgésszám) különbözőségében rejlik. A tömörítő erő szintén fontos tényező, minthogy a döngölés általában nagyobb tömörítő erőt jelent, mint a vibrációs eljárás.


A következőkben a világ egyik vezető tömörítőgép gyártója, a japán Mikasa legnépszerűbb döngölőit mutatjuk be.

Mikasa döngölőbéka

BEÉPÍTETT MOTOROK
A tömörítőgépekbe olyan világhírű motorokat építenek be, mint a Honda és a Subaru (Robin) négyütemű benzines, illetve a Yanmar dízelmotorjait az adott tömörítő eljárás, illetve a vevők igényeinek megfelelően.

TÖMEG
A döngölőbékák különböző típusai tömegük, tömörítő erejük és a talpméretük tekintetében jelentősen eltérnek egymástól a felhasználói igényeknek megfelelően. A nagyobb géptömeg jobb tömörítő képességet eredményez, de használata jóval fárasztóbb a gépkezelőnek. A Mikasa döngölőbékák kialakítása ésszerű kompromisszumot kínál a lehető legnagyobb tömörítő erő biztosításával a lehető legkisebb tömeg mellett.

TÖMÖRÍTŐ ERŐ
Az ideális tömörítő erő a nagyobb lökethosszból adódik. A magyar piacon, és általában Európában az MT-65 H típusjelű Honda GX100 OHV négyütemű benzinmotorral szerelt 66 kg tömegű, 16,5 kN tömörítőerejű döngölőbéka a legnépszerűbb modell. A GX100-as Honda motor automata dekompresszorral ellátott a beindítás könnyítéséhez. Az úszós rendszerű, féklevegő fúvókás porlasztó is könnyebb indítást és egyszerűbb karbantartást eredményez a hagyományos membrános megoldásokhoz képest.

Az MT65-H további erőssége a kanalas szeleppel ellátott tanksapka, amely minimumra csökkenti a tartályból akaratlanul kijutó üzemanyag mennyiségét.

FONTOS TULAJDONSÁGOK
A Mikasa döngölőbékák emelési pontja alacsonyan, tökéletesen kiegyensúlyozva került elhelyezésre. A műanyag üzemanyagtartály alkalmazásával sikerült kizárni a tartályban jelentkező korróziót hosszabb idejű tárolás esetére is. A gép keskeny markolat kialakítása elősegíti a szűk árkokban történő munkavégzést, illetve megfordulást, és lehetővé teszi a gép méreteinek minimálisra csökkentését. A beépített minden motornak kiváló védelmet biztosít a bölcsőszerűen körbefutó szilárd védőkeret. A vibrátorházba épített ellenőrző ablak az alapvetően fontos olajszint állandó láthatóságát biztosítja. A laminált falemezek kombinációja a mangánötvözetű acél talplemezzel kiválóan védi a gépet és a kezelőt a lökésszerű visszaható erők „elnyelésével”. A Mikasa döngölők sebessége kiválóan szabályozható a különböző munkafeladatok igényeinek megfelelően.

MIKASA Hivatalos magyarországi forgalmazó a Verbis Kft. (www.verbis.hu)

Vissza az oldal tetejére