Munkaeszközök minden feladathoz

Napjaink gyorsan változó piaci körülményei, az erősödő versenyhelyzet arra kényszerítik az építőiparban, földmunkában, útépítésben stb. tevékenykedő vállalkozásokat, hogy gépparkjukat minél sokoldalúbb tevékenységre tegyék alkalmassá, költséghatékonyan segítve ezzel a cég „több lábon állását”.
A VERBIS Kft. által képviselt gyártók időben felismerték ezt a piaci igényt és a gyakorlatban jelentkező szinte bármilyen célfeladatra kínálnak hatékonyan alkalmazható munkaeszközt az adott vállalkozás igényeire és lehetőségeire szabva. munkaeszközök 1A VERBIS Kft. komplett gépsort kínál például bontás, darabolás és újrahasznosítás területén: A SANY lánctalpas kotrógépre szerelt spanyol TABE, vagy olasz ITR hidraulikus bontókalapáccsal majd az ugyanahhoz a géphez illesztett olasz Mantovanibenne roppantó/vágó ollóval, vagy csáklyázókanállal elvégezhető a primer bontási feladat. A földön heverő építési törmelék további elődarabolásához használható az ugyanarra a gépre szerelt Mantovanibenne őrlőolló, vagy akár azonnal 2-12 cm–es darabokra törhető a szintén olasz MB Spa által gyártott, kotrókanálhoz hasonló kialakítású BF pofás törőkanállal, vagy a hasonló elven működő, de rotoros kialakítású SIMEX törőkanállal. A törőkanalakhoz kifejlesztett, a kotrógép elektromos hálózata által táplált erőteljes elektromágnes segítségével a betonvas hulladék könnyedén eltávolítható a töretből. munkaeszközök 2A ledarált bontott anyag azonnal újrahasznosítható pl. útalapokban, vagy akár rostakanalakkal további frakciókra osztályozható, még értékesebbé téve az egyébként hulladéknak minősülő bontott anyagot. Ugyanezen kotrógép a SIMEX további eszközeivel szerelve használható betonfalak profilmarására, tuskóőrlésre, zajtalan és rezgésmentes épületbontásra stb. A „csak” kompakt rakodóval, vagy kotró rakodóval rendelkező vállalkozások számára is széles választékot kínál az MB és a SIMEX törőkanalakból, aszfaltmarókból, láncos kotrókból, tömörítő hengerekből, aszfaltterítő adapterekből stb. a lehető legszélesebb körű felhasználását biztosítva a hordozó gépnek. Az alábbiakban igyekszünk kicsit részletesebben is bemutatni az említett gyártókat és a világpiacon egyre népszerűbb termékeiket. Mantovanibenne- bontóeszközök modenából A tavaly fennállásának 50. évfordulóját ünneplő Mantovanibenne srl-t gyökerei az olaszországi Modenához Munkaeszközök minden feladathoz kötik, mely régiónak történelme szorosan összefonódik a motorok, műszaki tudományok és a technikai versengés iránti szenvedéllyel. A Mantovanibenne vezető pozíciót vívott ki az európai eszközgyártók között a fejlett technológiai hátteréből fakadóan rendkívül magas műszaki színvonalon tervezett és gyártott munkaeszközeivel földmunkagépekhez, bontó-, és újrahasznosító berendezésekhez. A központosított folyamatvezérlésű, legmodernebb technológiát felvonultató gyártóüzemből kikerülő különleges igénybevételre szánt bontó- és rakodókanalak, vágó-, őrlő- és roppantó ollók, gyorscsatolók minőségét stb. világszerte elégedett felhasználók ezrei bizonyítják. A Mantovanibenne bontóeszközök széles választéka a következő termékcsoportokból áll:
CR sorozatú roppantó ollók
Az elsődleges bontási műveletekre hivatott CR szériájú roppantó ollók az épületek vázszerkezetét alkotó vasbeton gerendák pontos, és gyakorlatilag zajtalan roppantásos darabolását biztosítják. A CR roppantók hatékonyságban és munkaminőségben a legmodernebb technológiát képviselik. A széles méretválaszték a minikotrókhoz ajánlott 240 kg-os CR2 típustól a 90-130 tonnás kotrógépekhez illeszkedő 11 tonnás CR100R-ig, 12 típusból áll. A Mantovanibenne CR roppantó ollók rendelhetők mechanikus és hidraulikus forgatóművel.
MCP sorozatú őrlő ollókmunkaeszközök 3
A szétdarabolt vasbeton gerendák további felaprításával, a betonacél és a betontörmelék frakciók szétválasztásával a bontott anyagok szállításának, kezelésének megkönnyítésére, vagy akár az azonnali újrahasznosítására (pl. útalapokba) hivatottak az MCP sorozatú őrlő ollók. Az MCP sorozat jelenleg 12 tagból áll, a 1,5-4,0 tonnás minikotróktól kínált 150 kg-os MCP300-tól a 60-80 tonnás kotrógépekhez való 8000 kg-os MCP1300 típusig.
RP sorozatú roppantó-őrlő ollókmunkaeszközök 4
Az előzőekben bemutatott első- és másodlagos bontási műveletek elvégzésére egyaránt alkalmasak a Mantovanibenne RP sorozatú ollói, melyek mindegyike
hidraulikusan 360o-ban elfordítható, ezáltal megkönnyítve a pozícionálást és javítva a tevékenység hatékonyságát. A RP roppantó ollók vázszerkezete csúcstechnológiát képviselő acélötvözetből készül, melynek jellemzője az alacsony önsúly melletti rendkívüli ellenálló képesség. A tíztagú RP sorozat a 6-9 tonnás kotrógépekhez ajánlott RP07-es típustól, a 60-90 tonnás gépekhez való, 8200 kg tömegű RP60-ig terjed.
MS Multisystem többfunkciós roppantó-őrlő-vágó ollók
Az MS széria ollói a legsokoldalúbb bontóeszközök a Mantovanibenne választékában. Az erőteljes alapváz a különböző feladatokra hivatott eszközökkel felszerelve a bontási munkálatoknál jelentkező feladatok szinte mindegyikére megoldást nyújt. A Multisystem olló két szinkronizált munkahengere kiegyensúlyozottan viszi át a nyomatékot a munkadarabra. A széria minden tagja 360o-os hidraulikus forgatóművel van ellátva. Az alapvázra szerelhető bontóeszközök választéka a következőkből áll:
• Roppantó olló készlet primer bontási feladatokhoz,
• Lemezvágó olló készlet szekunder műveletekhez,
• Acélvágó olló készlet primer és szekunder bontási feladatokhoz,
• Kombinált vágó-roppantó olló készlet primer és szekunder bontási műveletekhez,
• Őrlő olló készlet a másodlagos bontási feladatokhoz.
A hattagú MS Multisystem széria az idei BAUMA-n bemutatott, kiváló ár-érték arányú MS15 típusjelű legkisebb, 14-20 tonnás kotrógépekhez ajánlott eszköztől az 60-120 tonnás kotrógépekhez illeszkedő 14 tonna önsúlyú eszközökig terjed.
SH szériás acélvágó ollókmunkaeszközök 5
Az acélból készült szerkezeti elemek és az acélhulladék feldarabolására hivatott SH szériás Mantovanibenne vágóollók bizonyítottan a kategória legtermelékenyebb eszközei. A meglepően könnyű önsúllyal párosuló kiemelkedő vágóerő a bontásokból kikerülő síndarabok, I gerendák, acélcsövek, profilacélok stb. darabolására hivatott kiváló eszközök.
Az SH széria vágóollók tizenhattagú választéka a 4-6 tonnás minikotrókhoz ajánlott 380 kg-os „minitől” a 170-200 tonnás kotrógépekhez javasolt 21.000 kg-os „csúcsmodellig” terjed.
GR sorozatú „csáklyázó” kanalakmunkaeszközök 6
A téglából, illetve hasonló szerkezeti anyagokból készült épületek bontásának kiemelkedően hatékony eszközei a GR bontókanalak, melyek kiválóan alkalmazhatók a bontott anyagok újra felhasználásában, szétválogatásában is. A GR széria minden tagja 360o-os hidraulikus rotátorral van ellátva, a kanálelemeket mozgató hidraulikus munkahengerek működése szinkronizált, a ciklusidők példaértékűek. A GR szériájú csáklyázókanalak családja 12 tagból áll, a 1,0-2,5 t onnás m inikotrókhoz a jánlott 1 40 k gos verziótól a 3900 kg-os, 45-70 tonnás kotrógépekhez illeszkedő 3900 kg önsúlyú modellig terjed.
PB sorozatú cölöpfej roppantó eszközök
munkaeszközök 7A fúrt technológiával készülő cölöpök közös sajátossága a talajszintből kiálló 1-2 méter magas cölöpfej, amelyet le kell vésni. A hagyományosan 8-10 emberes „vésőbrigádok” kiváltására hivatott Mantovanibenne cölöpfej roppantók a minimális, 350 mm átmérőtől az akár 1600 mm átmérőjű „megacölöpig” alkalmazhatók. A daraura, kotrógépre illesztett, a bontókalapácsok elvén működő, a cölöpátmérőtől függően elemekből összeállított PB cölöpfej roppantók rendkívül gyors és hatékony eszközök.
PB szériás polipkanalak
A bontott anyagok újrafelhasználásának professzionális eszközei a nyitott, félig nyitott, vagy teljesen zárt kivitelű PB szériás polipkanalak. A különlegesen jó minőségű acélötvözetből készülő Mantovanibenne polipkanalak széleskörű felhasználhatóságot, és hosszú élettartamot biztosítanak.
MVR szériájú rostakanalakmunkaeszközök 8
A Mantovanibenne általl gyártott MVR rostakanalak a bontott anyagok újrahasznosítási technológiájába szervesen illeszkedő, a frakciók méret szerinti szétválogatását lehetővé tevő eszközök, melyek közös jellemzője a kiváló minőség és a hosszú élettartam. A minikotrókhoz javasolt, 300 l űrtartalmú 400 kg önsúlyú legkisebb MVR rostakanáltól a 24-40 tonnás kotrógépekhez illeszkedő, másfél köbméteres, 2,4 tonnás rostakanálig terjed.
MB Crusher pofás törőkanalak – Bontott anyag újrahasznosítása gyorsan, gazdaságosan
Az olasz MB Spa szakembergárdája arra szakosodott, hogy a jelentősebb építőipari vállalkozásoktól beérkező különleges műszaki igényeknek megfelelő berendezéseket fejlesszen, illetve gyártson. munkaeszközök 9A cég mérnökcsapata 10 évvel ezelőtt forradalmian újszerű és takarékos megoldást fejlesztett ki a bontási törmelék gyors, és gazdaságos újrahasznosítására a BF 90.3 típusjelű pofás törőberendezés képében. A BF törőberendezések működési elve szerint az íves törőpofák egymás felé irányuló „mángorló” mozgása teszi alkalmassá a berendezést a legkülönbözőbb bontási anyagok (beton, kő, aszfalt stb.) hatékony törésére.Az MB törőkanalak kotrókanál szerű kialakítása egyszerűvé teszi a törőtérbe való be/ki tárazást, ráadásul a gép működését a betonhulladékban gyakran előforduló betonacél darabok sem gátolják. Az MB Spa által gyártott törőkanalak választéka azóta kiteljesedett, kotrógépekhez 8 verziót kínálnak a 4-8 tonnás gépekhez ajánlott, 750 kg-os C50 típustól a 70 tonnát meghaladó tömegű kotrókhoz javasolt 10,5 tonnás BF 150.10 típusig. A választék kibővült a „High Flow” növelt folyadékáramú hidraulika rendszerrel rendelkező kompakt rakodókhoz és homlokrakodókhoz kínált MB-L négytagú szériával, amely a minimum 3 tonnás gépekhez ajánlott MBL120 típustól a 6 tonna feletti kompakt rakodókhoz szánt MB-L200 típusig terjed. Az MB Crusher termékválasztékában egyre nagyobb szerepet játszanak a rostakanalak, melyek négytagú választéka lefedi a 4 tonnástól a 35 tonnásig kotrógépekhez alkalmazható kínálatot. A cég választéka a közelmúltban kibővült a bontási feladatokhoz kiterjedten használható csáklyázó kanalakig négytagú, a hattonnástól 25 tonnásig terjedő kotrógépekhez javasolt választékig.
Simex munkaeszközök kompakt rakodó-, kotró-rakodó-, homlokrakodó-, és kotrógépekhezmunkaeszközök 10
Az olaszországi Bologna közelében található, idén 25. évfordulóját ünneplő SIMEX srl. kimagaslóan innovatív műszaki tartalmú munkaeszközeivel hívja fel magára mind jobban a szakma figyelmét. A saját fejlesztésű, szabadalommal védett adapterek eddig nehezen, vagy csak rendkívül költséges módon elvégezhető célfeladatokra kínálnak gazdaságos megoldást magas technológiai szinten. A cég munkaeszköz választéka a teljesség igénye nélkül a alábbi termékcsoportokból áll:
PLB típusú lengő felületmarók kotrógépekhez
A hintamechanikás befogókerettel rendelkező kompakt felületmaró gépcsalád ideálisan használható akár vízszintes, függőleges, vagy dőlt felületek marására. Az erőteljes védőburkolat megakadályozza a lemart kődarabok kihullását, ami lehetővé teszi akár a „fej feletti” munkavégzést is. A PLB sorozat jelenleg 7 tagból áll, a munkaszélesség 200-600mm közötti, a fogásmélység 70-200 mm között változik típustól függően, 2 t – 24 t közötti kotrógépekhez.
TF sorozatú forgó marófejek kotrógépekhez
A kotrókanál helyére szerelt marófejek alkalmassá teszik a gépet a kemény, köves talajokban történő árokásásra, beton-, vagy sziklafalak profilmarására, bányászati kőfejtésre, bontásra, felülettisztításra stb. A marófejbe integrált, jelentős térfogatkiszorítású radiáldugattyús hidromotorok magas teljesítményt és forgatónyomatékot biztosítanak az öttagú gépcsaládnak. A munkaszélesség 250 -1400 mm közötti típustól függően, 2,5 t – 60 t közötti kotrógépekhez.
PL sorozatú önszintező aszfaltmarók
A SIMEX által szabadalmaztatott, automatikus szintszabályzást biztosító oldaltámasz-vezetősín rendszer biztosítja a konstans fogásmélységet minden körülmények között, függetlenül a berendezés pozíciójától és a marandó felület kontúrjától, emellett maximális stabilitást garantál, és megakadályozza a felmart anyag szétszóródását. A kompakt rakodók, vagy hidrosztatikus hajtású homlok- illetve kotró-rakodók elejére illeszthető héttagú gépcsalád ideálisan alkalmazható aszfalt, vagy betonfelületek felmarására, csúszásmentesítésére stb. A maróberendezések bal- illetve jobboldali fogásmélysége külön állítható, ami lehetővé teszi akár lejtős felületek kialakítását. A gépcsalád legkisebb tagja 250 mm munkaszélesség mellett max. 70 mm fogásmélységet biztosít, míg a legnagyobb típusnál a munkaszélesség 1000 mm, az elérhető fogásmélység pedig a PL40.35 típusnál 350 mm!!
CB szériájú törőkanalak
munkaeszközök 11A cég újabb fejlesztése a kalapácsos törők működési elvére hasonlító törőkanál család, melynek tagjai a megfelelő hidraulika rendszerrel rendelkező gépek homlokrakodó kanalának helyére illeszkednek, akárcsak az előzőekben bemutatott aszfaltmarók. A kompakt méretekkel rendelkező törőkanál család lehetővé teszi a bontásterületen jelentkező törmelék (tégla, beton, üveg, cserép stb.) ledarálását azonnali újrafelhasználásra, vagy az elszállítás/tárolás megkönnyítésére. A vágóelemek egyszerű cseréjével a darált törmelék mérete 0-50/100 mm között változtatható. A CB törőkanál család jelenleg 10 tagból áll, űrtartalmuk a 0,16 m3-től egészen az 1,8 m3-ig terjed.
T szériás tárcsás árokmarók
A városi körülmények közötti telekommunikációs stb. kábelfektetésben egyre nagyobb szerep jut a minimális útfelbontást biztosító, kis helyigényű, de rendkívül termelékeny tárcsás maróeszközöknek, melyek szintén a kompakt rakodók, homlokrakodók kanalának helyére illeszkednek. A SIMEX tárcsás marói lehetővé teszik a törmelék tetszőleges oldalra történő kihordását, és a T800 típussal akár 800 mm árokmélység is elérhető. A T sorozat jelenleg négytagú, az árokszélesség 50 mm-től 240 mm-ig, az árokmélység pedig 300 mm-től 800 mm-ig terjed.
CHD sorozatú láncos kotrók
A normál talajokhoz kanalakkal, míg a köves talajszerkezetekhez marótüskékkel és kanalakkal vegyesen szerelt láncos kotróberendezések egyre népszerűbbek az elsősorban településen kívüli közműfektetéseknél gyorsaságuk, hatékonyságuk miatt. A SIMEX CHD sorozatú, hidraulikus hajtású kotrószerelékekkel elérhető árokmélység 900-1500 mm közötti, az árokszélesség pedig 150-300 mm között állítható.
CT szériájú vibrációs tömörítő kerekek
A közműárkok visszatömörítésének talán legpraktikusabb eszközei a SIMEX CT sorozatú vibrátor kerekei, melyekkel rendkívül gyorsan és hatékonyan elvégezhető a tárcsás, vagy láncos kotróval kiszedett árkok visszatömörítése. A gyorsan cserélhető kerékpapucsok miatt a munkaszélesség egyszerűen állítható 200-400 mm között, míg a munkamélység 0-750 mm között szabályozható.
ST sorozatú aszfaltterítő adapterek
Az egyszerű, de rendkívül elmés szerkezetű adapterrel az útjavításoknál az élőmunka igény minimálisra csökkenthető. Az aszfaltot egyszerűen a berendezés elé kell borítani, ahonnan az szétteríti . Az 1500 mm és 1900 mm munkaszélességű adapterekkel 0-100 mm vastagságú aszfaltréteg teríthető szét.
A SIMEX termékválasztéka a fentebb bemutatottnál jóval szélesebb, többek között állítható frakcióméretű rostakanalak, vibrációs tömörítő adapterek, aszfaltterítő adapterek és számtalan más, célfeladatra szánt munkaeszköz alkotja.


Az előzőekben bemutatott berendezések magyar importőre a VERBIS Kft., melynek munkaeszköz választéka a cikkben szereplő, elsősorban kotrógépekhez és kompakt rakodókhoz szánt munkaeszközökön kívül több száz, teleszkópos és derékcsuklós rakodókhoz kínált, a mezőgazdaság, bontás, építőipar, kertépítés, parkfenntartás stb. célpiacra tervezett eszközből áll.
További információért, szaktanácsért kérjük forduljon szakembereinkhez az alábbi elérhetőségeken:
VERBIS KFT.
Dr. Veres Sándor, ügyvezető igazgató

Cím: 1151 Budapest, Mélyfúró u. 2/E.
Tel.: 1/306-3770, 1/306-3771 Fax: 1/306-6133
e-mail: verbis@verbis.hu
www.verbis.hu

Vissza az oldal tetejére