Minikotrók az Ihimertől

Tizenhét modell a palettán

Még 2002. augusztusában közös vállaltot hozott létre a japán IHI nehézipari óriáscég kotrógépgyártó divíziója (HI Construction Machinery Ltd.) és az olasz Imer Group. A két cég nevének összeolvasztásából született meg az IHIMER elnevezés. Az új vegyes vállalat révén az IHI az általa gyártott minikotrók értékesítési pozícióit akarta javítani Európában, amely mára a kisméretű földmunkagépek legnagyobb piacává avanzsált.


Az Ihimer európai piacra szánt kínálata jelenleg 17 típusból áll, a paletta legkisebbik tagja a 9VX mindössze 973 kg-os önsúllyal bír, míg a legnagyobb az Ihimer 80VX a nyolctonnás gépcsalád illusztris példánya. A „hagyományos” felépítésű N széria tagjai, valamint a zéró farseprésű NX és VX típusok egyenesen Japánból érkeznek, az NXT széria gépeit pedig az IHIMER olaszországi üzemében szerelik össze.

Ihimer 15NXTNXT széria
Ez a termékvonal három tagból áll: 14NXT, 16NXT és 18NXT, amelyek az öreg kontinensen legkelendőbbnek számító 1,5 - 2 tonna közötti gépkategóriában mérettetik meg magukat. Az 1520 kg-os 14NXT legnagyobb ásási mélysége 2,1 méter, akárcsak a gépcsalád soron következő tagjáé, az 1,62 tonnás üzemi súlyú 16NXT minikotróé, míg az 1740 kg-os 18NXT akár 2,46 méter mélyre is elér. A gépek mindegyikét 784 cm3-es Yanmar motorok hajtják, amelyek 19,4 LE leadására lépesek. Kiváló teljesítmény és kis fogyasztás mellett a motorok alacsony zajszinten üzemelnek.

Zéró farsöprésű gépekIhimer 50VX
Szűk munkaterületen, városi használat során mutatkozik meg a nulla farsöprésű gépek előnye. Kiemelkedő használhatóságot biztosítanak, mivel a gép fara nem nyúlik túl a járószerkezet által meghatározott kontúrokon, ezért akár közvetlenül „fal mellett” is 180°-os ívszögben dolgozhatunk velük. Az Ihimer kínálatában jelenleg 10 modell tartozik ebbe a kategóriába. A termékpaletta a közelmúltban éppen az öt tonnás kategóriában bővült két géppel. Az 50VX és 55VX típusjelzésű eszközök meghajtásáról 2,19 literes Yanmar dízelmotorok gondoskodnak, amelyek 2300 1/perc-es fordulatszámon 37,1 LE leadására képesek. A 4950 kg-os üzemi súlyú Ihimer 50VX típusú minikotró legnagyobb ásási mélysége 3,6 m, míg a hidraulika rendszer 35 kN-os felszakító erőt biztosít a kanálon.

Az új minikotrók tervezésénél fokozott stabilitást értek el a mérnökök a gép tömegének és nyomtávjának megemelésével. A két új modellt élettartamának megnövelése érdekében megerősítették a gém mozgatószerkezetét, nagyobb csapátmérőket használtak, a mechanikai sérülések ellen pedig védőburkolatok alkalmaztak a tolólapon és a gém emelő munkahengereken. A motort vastag acéllemezből készült burkolat védi, a külső hidraulikatömlőket acélcső veszi körbe. A gémemelő munkahenger csövezése a gém biztonságos hátsó részén van elhelyezve, cseréje egyszerű.

A biztonságot sem bízta véletlenre a konstruktőr, az elfordulás elleni rögzítőfék megakadályozza a felépítmény akaratlan elfordulását egyenetlen talajviszonyok között is, és szükségtelenné teszi a szállítás esetén használandó elfordulás elleni zárakat.

A gépek magyarországi forgalmazója a Verbis Kft. www.verbis.hu

Vissza az oldal tetejére