Csuklótörzsű kotró-rakodógép-család

A Venieri filozófiáját a folyamatos kutatás-fejlesztés és a legmodernebb technikai megoldások használata jellemzi, kiemelten koncentrálva a biztonságra, megbízhatóságra, stabilitásra, teljesítményre és az ergonómiára. A cégstratégia nem kevésbé fontos eleme a magasszintű szervizháttér és a kiválóan szervezett alkatrészellátás.


Máig a Venieri-család a fő tulajdonos.
Az olasz Venieri céget 1947-ben alapította Ferdinand Venieri, aki néhány alkalmazottal mezőgazdasági traktorok gyártásába kezdett. 1954-ben a cég áttelepült a Ravenna melletti Lugóba, ahol már ipari méretekben indulhatott meg a termelés, és elkészültek az első földmunkagépek. A megalapozott, folyamatos fejlődés következményeként az alapító Ferdinand Venieri 1974-ben részvénytársasággá alakította át a céget, melynek többségi részesedése mindmáig a Venieri család tulajdonában van. A cég napjainkban is tartó folyamatos növekedését a cégstruktúra és a termék portfoló folyamatos fejlesztése biztosítja. A legmagasabb minőségi követelmények szerint gyártott kerekes homlokrakodó és kotró-rakodó gépek készülnek merevvázas és törzscsuklós kivitelben egyaránt, és kategóriájuk legsokoldalúbban felhasználható földmunkagépei
közé tartoznak.

VF Venieri kotró-rakodóA kotró-rakodók kiterjedt és széleskörű választékának gépei az általában elterjedt gépkialakításnál jóval sokoldalúbb felhasználási lehetőséget és szolgáltatásokat nyújtanak. Kiváló példa a Venieri-filozófiára a VF6.23B, 8.23D és 10.23C típusjelű gépekből álló – Olaszországban és általában Nyugat-Európában rendkívül népszerű – csuklótörzsű kotró-rakodógép-család, melyek előremutató szerkezeti megoldásait a következőkben igyekszünk tömören bemutatni.

Mi a különbség?
A gépcsalád tagjai törzscsuklós vázszerkezetűek, illetve kormányzásúak, míg a legtöbb kotró-rakodó merev vázas, kettő-, vagy négykerék-kormányzással. A motor a két tengely között, a fülke alatt, keresztben van elhelyezve, a többi márkánál viszont a motor elöl található az általános traktorelrendezés szerint.

A Venieri-gépek homlokrakodó-kinematikája „Z” rendszerű, szemben az általánosan használt parallel kialakítással. A hátsó tengely 20 fokban oszcillál, míg a többi kotrórakodónál általában a mellső tengely az oszcilláló. A kotrószerelék fordítóegysége különleges öntvénytechnológiával készül, szemben az általában használt hegesztett szerkezettel, a szerelék pedig teljesen kitolható oldalra, mert a sínszerkezet kialakítása miatt nem akadályozzák a kitámasztó lábak.

A hajtás zárt rendszerű hidrosztatikával van megoldva változtatható térfogatáramú szivattyúval és hidromotorral, míg a legtöbb gép mechanikus, vagy powershift rendszerű erőátvitellel rendelkezik.


A műszaki sajátosságok fő előnyei

A gép szerkezeti kialakítása miatt egyformán kiválóan alkalmas homlokrakodónak (ez a hagyományos rendszerű gépekről nem mondható el) és kotrógépnek. A bemutatott műszaki megoldások előnyei a következőkben összegezhetőek a teljesség igénye nélkül:

1) Rálátás a homlokrakodó kanál élére, illetve a munkaterületre
Mivel a motor a fülke alatt keresztben van elhelyezve, ez kompaktabb homlokrakodó elrendezést tesz lehetővé, a gépkezelő kiválóan rálát a homlokrakodó kanálra, illetve a rendezendő terepre, mivel nem takarja a kilátást az elöl elhelyezett motor.

VF Venieri kotró-rakodó2) Kiváló súlyelosztás, páratlan stabilitás
A középen, keresztben elhelyezett motor javítja a tengelyek közötti súlyelosztást, és mivel a súlypont jóval lejjebb került, ez kivételes stabilitást eredményez.

3) Alul, oldalt elhelyezett hűtő
A transzverzális motorelrendezés lehetővé teszi a hűtő optimális elhelyezését, ezáltal a beszívott levegő nem a homlokrakodó által felkavart porral telt térből, hanem a gép melletti tisztább részből érkezik, javítva a hűtés hatásfokát. Emellett egyszerűen megoldható a fülke fűtése, valamint a hűtőradiátor védett a homlokrakodásnál a kanálból kieső kődarabok stb. ellen.

4) Teherautóra való rakodáskor a géppel közelebb lehet állni a rakfelülethez
Ezáltal a rakodókanál jóval távolabb tud a platóra benyúlni, egyszerűbb és gyorsabb a rakodás, mint a merevvázas gépekkel.

5) Z-rendszerű homlokrakodó geometria
A parallel rendszerű homlokrakodó kialakításhoz képest a Venieri által használt Z-geometria jóval nagyobb szakítóerőt eredményez, a munkaeszközre való kiváló rálátás és gyorsabb „kanálfeltöltés” mellett

6) A kotrószerelék szélső helyzetében „fal melletti” ásásra is alkalmas
A Venieri gépeken –a kategóriában egyedülálló módon– a kotrószerelék teljesen kitolható (a letalpaló láb síkján is túl), ami lehetővé teszi akár a „fal melletti” árokásást is.

7) Oszcilláló hátsó tengely
Mindhárom modell hátsó tengelye 20º-ban oszcillál (természetesen a fülkéből tetszőleges pozícióban rögzíthetően) hidraulikus munkahenger által, ami kivételes stabilitást tesz lehetővé, menetelésnél lengéscsillapítóként is szolgál. Továbbá lehetővé teszi a különleges terepviszonyok közötti munkavégzést is.

8) Hidrosztatikus hajtás
A Venieri-k hidrosztatikus hajtása kényelmes és gyors kezelhetőséget eredményez minden terepviszonynál kiváló hatásfok mellett, ráadásul lehetővé teszi bármilyen hidraulikus kiegészítő eszköz (aszfaltmaró, hómaró, fűnyíró stb.) használatát anélkül, hogy az eszközök meghajtása csökkentené a hidrosztatikus teljesítményt.

A fentiekben bemutatott szerkezeti megoldások, a felhasznált anyagok és technológiák magas minősége, a „kezelőbarát” fülke kialakítás és kezelőszervek garantálják azt, hogy jól dönt, aki Venieri-gépet vásárol.

  VF 6.23B VF 8.23D VF 10.23C
Motor teljesítménye (kW/LE) 63/86 77/105 86/117
Fordulatszám (min-1) 2400 2200 2200
Maximális hidr. térfogatáram (l/perc) 110 120 145
Emelő munkahengerek mérete (mm) 80x586 80x586 90x665
A kanálbillentő munkahengerek mérete (mm) 85x445 90x425 110x445
A rakodókanál térfogata (m3) 1 1,1 1,3
Rakodási magasság (mm) 3300 3400 3500
Felszakító erő a homlokrakodó kanálfogain (kg) 6200 6900 9700
Statikus billenő terhelés (kg) 4600 4850 5800
A std. kotrókanál térfogata (l) 105 150 200
Ásási mélység (mm) std/kitológém 4300/5100 4500/5400 5000/6000
Felszakító erő a kotrókanálfogakon (kg) 4560 4560 5800
Fordulási sugár (kanállal) (mm) 4900 5100 5500
Szállítási méretek HxSZxM (mm) 4650x2100x3250 5900x2200x3500 6000x2350x3700

VERBIS KFT.
www.verbis.hu

Vissza az oldal tetejére